Brexit 

29-10-2019
De Europese regeringsleiders hebben de Britten verder uitstel gegeven voor hun vertrek uit de EU, dit keer tot 31 januari 2020. Als er op deze data geen akkoord is tussen het VK en de EU-27 behoort een “harde Brexit” dus nog steeds tot de mogelijkheden.
Hierbij worden voor dit moment alle no deal contingency voorbereidingen afgeschaald. Er kunnen geen exportcertificaten meer worden aangevraagd.

Welke (handels)afspraken tussen EU en VK gaan gelden weten we pas als de Brexit onderhandelingen rond zijn.
Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen kunnen bedrijven uit de agrosector te maken krijgen met extra procedures. Denk hierbij aan certificaten, fytosanitaire en veterinaire controles en douaneformaliteiten. Dit leidt tot langere doorvoertijden en hogere kosten.
Om toch producten te kunnen importeren en exporteren van en naar het VK is het voor bedrijven die zaken willen blijven doen met het VK essentieel om nú al actief voorbereidingen in gang te zetten. Dit geldt ook voor bedrijven die niet direct handel drijven met het VK maar voor onderdelen van hun productieproces afhankelijk zijn van ketenpartners die wel directe zaken doen met het VK.

Lees hier meer over de mogelijke scenario’s van de Brexit.
Informatie betreffende het proces voor certificering bij de NVWA is hier te vinden. Informatie betreffende het proces voor certificering bij het NCAE is hier te vinden.

Handige links
https://www.nvwa.nl/ondernemers/brexit
Wat betekent de Brexit voor mijn douanezaken?
https://www.brexitloket.nl/
https://www.brexitloket.nl/agro
https://Brexit Impact Scan
https://Brexit nieuwsbrief
https://ec.europa.eu/netherlands/news/brexit-veelgestelde-vragen_nl
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationale-handel/brexit-nieuws-voor-ondernemers/
https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/verenigd-koninkrijk