Verkrijgen van een voorcertificaat eieren en/of eiproducten na Brexit

Inleiding
Bedrijven die goederen leveren aan klanten in het Verenigd Koninkrijk (VK), worden na een no-deal (= harde) Brexit exporteur. Bedrijven die goederen ontvangen uit het VK, worden na een no-deal Brexit importeur.
Voor export eieren en eiproducten wordt het certificaat door de NVWA afgegeven na controle op de desbetreffende zending. Om een certificaat te verkrijgen bij de NVWA heeft u een voorcertificaat nodig van de NCAE.
Nadere informatie treft u op de NVWA website onder de titel “Brexit”. 

Wanneer u wenst om na Brexit te blijven exporteren naar het VK, zorg er dan voor dat u voorbereid bent. Wij adviseren u om zo snel mogelijk onderstaande stappen uit te voeren (oa aansluiting e-CertNL) en het hieronder vermelde formulier in te vullen waarmee u zich aanmeldt als exporteur.
Wij wijzen u er op  dat bij aanmelding na 15 februari 2019 wij niet meer kunnen garanderen dat alle items die geregeld moeten worden voor de aansluiting op e-CertNL klaar zijn vóór de Brexit (29 maart). 

Technische stappen
Hieronder volgt het stappenplan dat gevolgd dient te worden voor het exporteren van eieren en/of eiproducten.
Op hoofdlijnen moet u bekend zijn bij ons (keuringsdienst), eHerkenning hebben en toegang tot e-CertNL. Van groot belang is dat alle registraties (eHerkenning, e-CertNL en NCAE) met hetzelfde KvK en vestigingsnummer gebeuren, anders loopt de aanvraag niet door. 

1. e-Herkenning
Met e-Herkenning kunt u zich als bedrijf registreren bij een aantal systemen (waaronder e-CertNL) van de (rijks)overheid. Om e-CertNL te kunnen benaderen dient u als exporteur eerst eHerkenning te hebben, met een beveiligingskenmerk EH2+. De doorlooptijd hiervan is per provider verschillend en kost, mits aan alle bedrijfsinterne voorbereidingen is voldaan, onder normale omstandigheden 5 werkdagen. 

 2. Registratie bij het NCAE
Voor de export van eieren en eiproducten moet u zich aanmelden bij het NCAE (Nederlandse Controle Autoriteit Eieren), wij verstrekken de voorcertificaten voor eieren en eiproducten.
Meld u zich bij het NCAE via onderstaand formulier.
– Aanmeldingsformulier export VK na Brexit 

 3. Toegang tot e-CertNL
Het NCAE verzorgt voor u de verdere registratie en toegang tot e-CertNL.

 Opleidingen
Het NCEA biedt een korte introductie aan in de geldende procedures en afspraken rond het aanvragen van voorcertificaten. Indien u zich registreert als exporteur kunt u zich hiervoor aanmelden.